lørdag 16. september 2017

"Klem meg, vær så snill" av Przemyslaw Wechterowicz

Klem meg, vær så snill
Przemyslaw Wechterowicz
Illustratør: Emilia Dziubak
Barnebok, alder: 3+
Oversatt til norsk av Katarzyna Tykocka og Knut Inge Andersen
Andersens forlag
2017

Boken kom ut i orginalutgave i Polen i 2013. Den ble varmt tatt i mot av barn og verdsatt av voksne. Etter oversettelsen til flere språk ble den en bestselger innen barnebokgenren. Boken kom inn på utvalgt liste hos Warszawa Barnebokmuseum og fikk byens litteraturpris i kategorien for unge lesere. Den ble anbefalt av The Sunday Times og IBBY Poland og oppført på White Ravens 2014 Internationale Jugendbibliotek årskatalog.

"Klem meg, vær så snil" er skrevet av Przemyslaw Wechterowicz og tegnet av den anerkjente og prisbelønte illustratøren Emilia Dziubak (f.eks. "Jolies contes pour les petits", Fleurus, 2015, Frankrike, "Lila Sticka i landet Lycka", Bonnier Carlsen, 2016, Sverige).

Dette er en fortelling med rørende øyeblikk som viser at en liten klem rett fra hjertet kan forandre manges liv.

En vårmorgen, mens sola pusset tennene, spurte Pappa Bjørn gutten sin: "Vet du hva man skal gjøre for å få en kjempefin dag?" Den Lille Bjørnen smilte fra øre til øre. "Ja, det vet jeg. Det er å rulle seg ned bakken!" Pappa Bjørn løftet ham høyt opp på skuldrene sine og sa: "Hahaha! Det har du rett i. Men det er en annen ting som er ennå bedre - det er å gi noen en god klem."

Slik begynner oppdagelsesferden til store og sterke Pappa Bjørn, og den snille, Lille Bjørnen. For etter at Pappa Bjørn har dukket dypt ned i spiskammeret for å lete etter favoritt-lynghonningen sin, foreslår den Lille Bjørnen at de kan besøke Herr Bever, og gi ham en klem. Herr Bever kikker undrende på dem og spør hvorfor de vil gi han en klem. "For at du skal ha det trivelig på jobb", svarer den Lille Bjørnen.

Da de har dratt derfra, lurer den Lille Bjørnen på om Herr Bever likte klemmingen, og faren hans svarer at det alltid er bra å få en klem. Den Lille Bjørnen ønsker deretter å finne flere dyr som de kan klemme. De møter Frøken Røyskatt og et par Harepuser som de deler klemmer med. De treffer en ulv som står i veikanten og kjeder seg. Han ser etter en liten jente med en rød hette. Når bjørnene klemmer ulven, legger han ikke engang merke til den lille jenta som tripper og traller forbi. Deretter snubler de over Gamle Elg som får en varm klem, og Anakonda som liker nærkontakten med de to bjørnene svært godt, og til og med en jeger med gevær. Klemmingen fortsetter til de er nesten hjemme igjen, da det går opp for Den Lille Bjørnen at de har glemt å klemme noen, nemlig hverandre.

Gode barnebøker kan man ikke få for mange av. Med "Klem meg, vær så snill" får de minste barna en bok med både en fin og underholdende historie, og lett gjenkjennelige situasjoner.

Boken er skrevet i et lett, lystig og barnevennlig språk, og Wechterowicz er en god forteller som også gir plass til et viktig budskap, som både barn og voksne bør huske på.

Og jeg tror ikke barna bare vil kunne gjenkjenne de tingene Pappa Bjørn og den Lille Bjørnen gjør, men de vil også kunne gjenkjenne deres reaksjoner og følelser.

Noe av det jeg liker aller mest med de to bjørnene, er deres raushet, åpenhet og toleranse overfor andre dyr, med god plass til tilgivelse.

"Klem meg, vær så snill" forteller en flott historie om å vise omsorg og raushet, og den er både morsom og varm. Helt uten løftende pekefingre får vi en fortelling som kan forstås av barn fra 3-års alderen og oppover, og som har en gullgruve av ting man kan snakke om og illustrasjoner å gå på oppdagelsesferd i.

For kombinasjonen av de store fargerike tegningene og den nydelige fortellingen om en fantasifull ferd går bare rett inn, og fenger fra aller første side.

Den korte teksten, satt sammen med de vakre illustrasjonene, som tydelig viser hva som skjer, skaper nemlig en morsom, varm og hyggelig historie. Pappa Bjørn, den Lille Bjørnen, og de andre dyrene får dessuten et litt søtt, men også veldig uttrykksfulle uttrykk med Emilia Dziubaks illustrasjoner. Denne stilen passer godt til historien og til de yngste barna, og det er rikelig med varme og sjarm i illustrasjonene.

Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg nøt den herlige historien, de vakre illustrasjonene og ikke minst de to bjørnene med to store personligheter. Det var noe intenst og ekstremt fargerikt over de to bjørnenes opplevelser, som ble understøttet perfekt i tegningenes fine fargespill og gode streker. Jeg får lyst til å henge dem på veggen, slik at de kan nytes hver dag.

Boken tildeles mine aller beste skussmål og jeg oppfordrer alle barn og barnlige sjeler til å lese "Klem meg, vær så snill", som forhåpentligvis blir å finne i bokhandlernes hyller i mange år fremover.

For dette er en varm historie med nydelige illustrasjoner, og fremfor alt, mye klemming, kjærlighet og varme.

Det er umulig å lese "Klem meg, vær så snill" uten å ville gi en klem til noen etterpå!

"Klem meg, vær så snill" vil egne seg perfekt for høytlesing, og som godnattbok på sengen etter en lang og aktiv dag.



Boken var pakket inn i en spesiell miljøvennlig emballasje.

1 kommentar:

  1. For en flott omtale! Denne vil jeg gjerne lese for mine 15 treåringer, som etterhvert har blitt like leseglad/gal som meg :)

    SvarSlett