søndag 16. juli 2017

"Den perfekte reisen til Island" av Björg Thorhallsdottir

Den perfekte reisen til Island
Björg Thorhallsdottir
Reisehåndbok
237 sider
Pitch Forlag
2017

Björg Thorhallsdottir er en norsk-islandsk kunstner og en av Norges mest populære grafikere. I tillegg er hun en etterspurt foredragsholder og inspirator. Hun ble født i Isafjordur på Island i 1974, men familien flyttet snart til Norge, og hun vokste opp i Lommedalen i Bærum og Sørøst-Asia. Björg har tiårig kunstutdannelse fra blant annet kunstakademiet i Barcelona og Toulouse. Kunsten hennes er blitt utstilt både i inn- og utland. Hun har hatt en rekke separatutstillinger, og etterspørselen etter grafikken er stor. Hun har også utsmykket flere kirker og bygninger. I 2010 åpnet hun galleriet Lykkehaven i Sandvika. Björg beskriver kunstprosjektet slik:

Mitt store kunstprosjekt er å inspirere andre. Jeg lager bilder for å minne menneskene på hvor vakre de er, og hvor heldige vi er som har fått livet i gave.

Da Björg ble enke tretti år gammel og alenemor for to år gamle Tolli, etablerte hun Hjertefred på Allehelgensdagen i

2006, slik at sønnen og andre som har mistet noen skulle ha et sted å minnes sine kjære i glede. Hjertefred har vokst til å bli en landsforening, og i dag arrangeres Hjertefred over hele landet.

I tillegg til kunsten har Björg lansert sin egen Cava, Lykkebobler, og Skravlevin, produsert på vingårder i Spania og Italia. Hun har også skrevet og illustrert flere bøker, blant annet "Veien til lykke" som utkom i 2015. I 2017 er hun fast spaltist i magasinet Tara.

Det er så mange gode grunner til å besøke Island minst én gang i livet. Det vakre landet i Nord-Atlanteren har en natur som ingen andre kan tilby, en vakker hovedstad, massevis av opplevelser og imøtekommende mennesker.

Thorhallsdottir har samlet opplevelser, bilder og annet materiale i årevis for å kunne lage denne boken. I snart 25 år, siden hun var 18, har hun laget og planlagt turer til Island for venner.

Derfor gir "Den perfekte reisen til Island" deg en grundig introduksjon til dette landet, som ikke er så langt unna, men likevel er annerledes. I boken viser Thorhallsdottir deg sitt Island og tar deg med til steder du ellers ikke ville ha besøkt. Hun vil nemlig at flere skal få oppleve magien på sagaøya.

Björg Thorhallsdottir har med "Den perfekte reisen til Island" skrevet en reisehåndbok som henvender seg til lesere, som ønsker å vite mer om Island enn de vil kunne få i en ordinær reisehåndbok. Fra de som ønsker å bruke den som utgangspunkt for sin egen reise til Island; til de som ønsker å få et innblikk i både det gamle og det moderne Island; og til de som generelt er interessert i historie og kultur. Thorhallsdottir skriver også litt om islendingenes forhold til naturen, havet, turismen, kulturelle påvirkninger, nasjonal selvforståelse, økonomisk krise, og mye mer. Sånn sett er dette også en kulturell reisehåndbok som ikke bare gjør oss lesere klokere på islendingene, men som også setter deres kultur og selvbilde i perspektiv.

Thorhallsdottir har for øvrig en enestående evne til å finne de spesielle stedene; der hvor det ikke er så mange turister; enten det er en restaurant; et landskap eller et spesielt vakkert hjørne av Reykjavik.

"Den perfekte reisen til Island" er en omsorgsfull guide over Island, og i boken deler Thorhallsdottir sine favorittsteder og sine hemmelige tips. Side for Side viser hun oss rundt og anbefaler butikker, restauranter, museer, folkebad, hoteller og alt hva hjertet ellers kan begjære.

Thorhallsdottir skriver likefremt og ærlig, med de detaljene som skal til, og jeg merker hele tiden et ekte menneske bak linjene.

Boken er dessuten illustrert med vakre foto og Thorhallsdottirs egen kunst.

"Den perfekte reisen til Island" er en intens nytelse. Og en øyeåpner. Se Island gjennom Björg Thorhallsdottirs øyne, og snart er du på vei ut døren med kofferten pakket! Boken er et must for de som kjenner og elsker Island, og en gave til dem som har det til gode.

For øvrig passer boken for alle, og har detaljerte opplegg for alt fra venninne- til familieturer; korte som lange.

Dette er en sjarmerende og svært usedvanlig reisehåndbok. En unik opplevelse i bilder, kunst og kloke ord. Anbefales på det varmeste!



1 kommentar:

  1. Veldig kjekt å lese om denne boken, jeg er fremdeles på Island og har opplevd utrolig mye fint. Har vært på Budahotellet og drukket kaffe i luksuriøse omgivelser og tittet på Budakirka rett ved siden av. (nederste bildet) Fortsatt god sommer Beate!

    SvarSlett