torsdag 22. juni 2017

"Skinnet bedrar" av Agnes Lovise Matre

Skinnet bedrar
Agnes Lovise Matre
Krim
352 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2017

Agnes Lovise Matre (f. 1966) er adjunkt og forfatter fra Haugesund. Hun debuterte med romanen "Stryk meg over håret" i 2012. Høsten 2016 kom en pocketutgave av romanen "Kledd naken" på Gyldendal Litteratur. "Skinnet bedrar" er Matres første krim.

Det er sommer i Hardanger og Folgefonna glimrer som kråkesølv mellom de grå fjellene - den perfekte ramme for aktiviteter og opplevelser.

Lensmann Bengt Alvsaker har tatt seg to ukers ferie. Den første uka er allerede unnagjort. Han har brukt tiden til å gjøre alt klart - han skal nemlig møte sin egen sønn - den elleve år gamle Thomas - for første gang. Gutten har sitt liv i Oslo, sammen med moren, en velstående stefar og småsøsken, men hadde nylig insistert på å treffe faren sin. Thomas skal være hos ham en uke mens eksen Katrine og hennes ektemann drar på ferie til Frankrike.

Mandag 6. juli, blir den seksårige Anders Gulliksen, som for øvrig bor i nabohuset til Bengt, meldt savnet - og da er det storesøsteren, tolvårige Ina, som ringer lensmannskontoret.

Bengt går inn i søket etter Anders, som sist ble observert gående i pysjbukse langs hovedveien, tidlig på søndag formiddag, og deretter er som sunket i jorden.

Den forsvunne lille gutten setter hele Hardanger-bygda Øystese på hodet, og Bengt må utsette ferien - den ferieuka Thomas skal være hos ham. I den gigantiske leteaksjonen og etterforskningen som følger, avdekkes bygdas skyggesider og hemmeligheter. Hemmeligheter som altfor mange har grunn til å holde skjult.

"Skinnet bedrar" er en særdeles spennende og medrivende bok.

Boken er en pageturner og jeg hadde store problemer med å legge den fra meg.

Særlig ros skal forfatteren ha for hvordan hun har flettet samtidsaktuell problematikk inn i en spennende historie. Og som leser kan man lett forestille seg hvor forferdelig det må være å finne ut at et barn er forsvunnet.

Det er for øvrig ikke bare tilfellet med den forsvunne gutten som er dyster. Flere av bokens karakterer beveger seg nemlig på kanten, der løgn og fortielser synes å tilhøre denne dysfunksjonelle gruppens minste forseelser.

Lensmann Bengt Alvsaker er en interessant hovedperson. Smart og effektiv - og selvfølgelig ikke helt uten skjeletter i skapet. Han fungerer godt som hovedrolleinnhaver, og i det hele tatt er karakterene nærværende og levende, både Alvsakers kollega ved lensmannskontoret i Øystese, politiførstebetjent Susanne Hauso, og andre involverte - spesielt den tolvårige Ina som er sterkt preget av farens alkoholmisbruk og vold mot henne og broren. Handlingen kunne for så vidt utspilt seg alle steder - selv i mitt eget nabolag. Boken har en perfekt lengde, det er ikke en side eller et ord for mye.

Historien er både velskrevet, engasjerende og spennende. Dessuten holder plottet hele veien, og til tross for flere teorier underveis, er slutten overraskende og uventet.

Miljøskildringene er meget gode, og samtidig så beskrivende, at man ser den storslåtte Hardanger naturen for seg, mens beskrivelsene av karakterene er mer grundige og setter spørsmålstegn ved den noe overfladiske fasaden som kan være vanlig på småstedene. I tillegg får man et innblikk i noen av de konfliktene som lurer under overflaten, og som altfor sent kommer frem i lyset av guttens forsvinning.

"Skinnet bedrar" kan virkelig anbefales. Det er en kriminalroman av høy kvalitet - handlingsmettet, tankevekkende og lett tilgjengelig – slik jeg foretrekker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar