lørdag 24. juni 2017

"I sannhetens navn" av Viveca Sten

I sannhetens navn
Viveca Sten
Krim
480 sider
Oversatt av Kari Engen, medlem MNO
Cappelen Damm
2017

Viveca Sten (f. 1959) er en av Sveriges mest populære krimforfattere. Bøkene i hennes serie "Mordene i Sandhamn" har solgt i mer enn fire millioner eksemplarer og utgis i 25 land. TV-serien basert på bøkene har mer enn 50 millioner seere i hele Europa, og serien er snart inne i sin niende sesong.

"I sannhetens navn" er den åttende boken i rekken om Nora Linde, Thomas Andreasson og "Mordene i Sandhamn". Igjen tar Viveca Sten oss med ut i den svenske skjærgården og byr på en blanding av forfriskende spenning og relasjonsdrama.

Det er sommer på Lökholmen, en liten øy rett overfor Sandhamn, hvor hundrevis av barn er samlet på seilerleir. Den elleve år gamle Benjamin Dufva er ikke så fornøyd med å være der. Han er en av de yngste på leiren, og redd for de større guttene. Derfor prøver han å holde seg for seg selv. Men lederne klarer ikke å holde alle barna under kontinuerlig

tilsyn og de oppdager ingenting, heller ikke at en ukjent mann sniker seg rundt i leiren.

En dag kommer ikke Benjamin til frokost. Han er sporløst borte. Panikken brer seg blant barn og voksne. Saken havner på Thomas Andreassons bord. Han er tilbake hos Nackapolitiet etter en kort avstikker hos et vaktselskap. Nå må han sette sine egne bekymringer til side. Et desperat søk settes i gang. Men hva er det som ligger bak guttens forsvinning? Er det en båtulykke, en kidnapping eller et resultat av mobbingen?

Mens Thomas er involvert i etterforskningen, står hans barndomsvenn og seriens andre hovedperson, Nora Linde, foran sin vanskeligste rettssak. En direktør i byggebransjen har begått underslag i millionklassen, og er villig til å gjøre alt for å unngå en fellende dom.

Om det er en sammenheng mellom den forsvunne Benjamin og anklagene mot direktøren må Thomas Andreasson finne ut av, som sedvanlig godt hjulpet av sin gode venninne Nora Linde.

"I sannhetens navn" forteller en historie om grådighet og desperasjon. Og om hvor utsatt et menneske - spesielt et barn - kan være.

Denne gangen får Thomas nok å gjøre når et barn forsvinner fra en seilerleir. Dessuten sliter Nora med en komplisert rettssak om økonomisk kriminalitet. Begge har utfordringer i sitt arbeid og ikke minst i privatlivet .

Karakterskildringene er svært detaljerte, og man får innsikt i deres følelser og tanker.

Men det er ikke bare hovedpersonene som er levende beskrevet. Samtlige karakterer som har en rolle av betydning skildres på ypperlig vis, noe som gjør boken troverdig og interessant å lese.

Viveca Sten er flink til å beskrive hverdagens små problemer. I samme åndedrag vever hun den virkelige verdenens stygge, skumle og skremmende sider inn selve handlingen. Og man føler virkelig med hovedpersonene, når man ser hvordan den kriminelle verdenen griper inn i vanlige menneskers liv på de grusomste måter.

I "I sannhetens navn" er økonomisk kriminalitet, kidnapping og vold i forskjellige former sammenvevd, og gir et skremmende innblikk i den menneskelige psykologi og beskjeftiger seg med det som driver mennesker over kanten, utover de grensene man aldri trodde at noen måtte behøve å krysse.

Men det som kanskje berørte og fanget meg aller mest med denne historien, er hvorledes Viveca Sten skildrer barn og unge som utsettes for mobbing og som lider av psykiske problemer. Der mener jeg at hun treffer blink. Det er nemlig sjelden at en kriminalroman gjør meg rørt, men det som beskrives i denne boken er svært sterk lesning.

Viveca Sten har dessuten et levende og overbevisende språk som hverken er tungt eller overfylt av fagprat. Dette gjør boken lett tilgjengelig og rask å lese.

Hun er også fremragende til å skru en kriminalroman sammen, og leverer som alltid en svært gjennomtenkt og velskrevet bok. Plottet er godt og troverdig, strukturen effektiv og trådene hun legger ut blir på dyktig vis blir bundet sammen - i korte kapitler med et konstant skiftende persongalleri, og dermed også synssvinkler.

"I sannhetens navn" skiller seg for øvrig noe ut fra de foregående bøkene i serien der handlingen i stor grad har vært lagt til Sandhamn. Denne gangen møter vi Nora i hennes profesjonelle virke som aktor ved Ekobrottsmyndigheten (det svenske statlige forvaltningsorganet som bekjemper og etterforsker økonomisk kriminalitet). Det er et interessant og realistisk bilde av rettssaken som manes frem, men det er også med på å bidra til at bokens første halvdel holder et litt langsommere tempo enn jeg har vært vant med fra tidligere utgivelser. Men at Sten velger å gi et nytt bilde av Nora og hennes liv, synes jeg utelukkende er positivt. Alle bøker kan nemlig ikke være støpt i den samme formen.

Nå venter jeg i spenning på neste bok i serien!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar