onsdag 28. juni 2017

"Hjertekunser" av Geir Tangen

Hjertekunser
Geir Tangen
Krim
416 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2017

Geir Tangen er født i 1970 i Øystese i Hardanger, men har vært bosatt i Haugesund siden 1996. Han er utdannet allmennlærer og har jobbet i ungdomsskolen siden 1996. Han har også jobbet som frilansjournalist i radio, TV og aviser siden 1990 og driver Norges største blogg for anmeldelse av krimbøker. Tangen debuterte i 2016 med krimromanen "Maestro" og gjorde umiddelbar suksess. Den ble solgt til 15 land og har nylig utkommet i Danmark, Finland, Polen, Tsjekkia, Italia og Estland til strålende kritikker.

Viljar Ravn Gudmundsson og Lotte Skeisvoll er tilbake med stil! Geir Tangens andre bok er minst like spennende og velkonstruert som hans debutroman, "Maestro".

Journalisten Viljar Ravn Gudmundsson og politietterforsker Lotte Skeisvoll har akkurat begynt å komme seg etter saken med seriemorderen som kalte seg Maestro; han som noen måneder tidligere forvandlet fredelige lille Haugesund til en blodig teaterscene.

Men en ny kriminalsak vil snart ryste dem begge...

Viljars sønn, den sytten år gamle Alexander, våkner en søndag morgen opp i en fremmed seng. Ved siden av han ligger den jevngamle Emilie død.

Kvelden i forveien, hadde det vært fest hjemme hos Emilie på Haugaleite, et av byens finere villastrøk. Foreldrene hennes er i Gdansk på weekendtur, og hun skulle være alene hjemme hele helgen.

Alexander husker lite fra lørdagens fest, men hevder hardnakket å ikke ha noe med Emilies død å gjøre.

Nærmere undersøkelser avdekker et mye tyngre ungdomsmiljø enn noen hadde kunnet forestille seg, en dødelig cocktail av høyreekstremisme, eksperimentell sex og narkotika. Og midt i dette: Vinjars egen sønn. For en usikker ungdom er avstanden mellom himmel og helvete farlig kort, og hvert nye skritt et potensielt feilsteg.

Denne selvstendige fortsettelsen til "Maestro" lever til det fulle opp til forventningene. Det er en velskrevet historie som brettes ut, kompleks og innviklet i sin handling, men velfungerende og sammenhengende.

De korte kapitlene, og det skiftende fokuset mellom de forskjellige personene gir historien driv og en dramatisk effekt.

Romanen har et godt plott som fokuserer på flere kriminelle handlinger og interessante mennesker. Det skjer en del, men man mister ikke den røde tråden av den grunn, og alle endene samles fint til slutt.

Det er også en fartsfylt og spennende historie, på mange plan.

For Tangen klarer å involvere moralsk og samfunnskritisk tematikk i historien, noe som gjør boken til så mye mer enn bare ren underholdning.

Dessuten er karakterene overbevisende portrettert. Især de to hovedpersonene, Viljar Ravn Gudmundsson og Lotte Skeisvoll, blir skildret med god innlevelse, og det er faktisk forfriskende at de er sårbare og problemfylte mennesker som alle oss andre.

Noen av de andre karakterene står derimot litt mindre skarpt.

Men hovedinntrykket mitt er at dette så definitivt er en relevant kriminalroman med noe på hjertet.

"Hjerteknuser" er derfor en bok jeg så absolutt kan anbefale!

Bok nummer tre i Tangens planlagte triologi, er ennå ikke utgitt. Jeg venter spent!

2 kommentarer:

  1. Veldig gøy at du også likte denne boken så godt. Jeg har lånt vekk min bok til flere nå, og alle kommer med strålende tilbakemeldinger på hvor godt de likte den. Ha en super dag Beate!

    SvarSlett
  2. Herlig å se at den falt i smak ��

    SvarSlett