søndag 19. april 2015

"Jeg gir deg sola" av Jandy Nelson

Jeg gir deg sola
Jandy Nelson
Ungdomsbok
422 sider
Oversatt av Hilde Stubhaug
Gyldendal
2015

Jandy Nelson (f. 1965) er en amerikansk forfatter og litterær agent.
Hun debuterte som skjønnlitterær forfatter i 2010. Bøkene hennes er oversatt til en rekke språk, og hylles av lesere verden over.
Jandy Nelson bor i San Francisco, California.

Fram til de er tretten, er forholdet mellom Jude og tvillingbroren Noah usedvanlig nært. Noah er en einstøing som tegner konstant og forelsker seg i den karismatiske nabogutten, mens Jude er våghalsen som stuper fra klipper, går med rød leppestift og snakker for dem begge.

Men tre år senere, når de er seksten, snakker Jude og Noah nesten ikke sammen lenger. Noe har skjedd, og det er i ferd med å ødelegge dem begge...

Det er Noah som forteller om de første årene, Jude om de senere. Det tvillingene ikke er klar over, er at de hver for seg bare har halve historien, og hvis de bare kunne finne sammen igjen, ville de hatt en sjanse til å gjenskape det livet de hadde sammen.

Handlingen i "Jeg gir deg sola" finner sted nord i delstaten California og utforsker ulike tema som kunst, kreativitet og søskenrivalisering.

Det narrative veksler mellom den tretten år gamle Noah og tvillingsøsteren Jude, tre år senere. I mellom disse to fortellingene, dytter morens plutselige død livene deres i hver sin retning, og fremmedgjør de en gang så nære søsknene.
Jude er den typiske tenåring med sine litt nesevise vittigheter og særegne overtro, mens Noah har et litt mer ukonvensjonelt perspektiv. Han ser emosjonelle øyeblikk som malerier og klarer ikke å uttrykke sine ekte følelser i ord.

Noahs historie foregår når de to er 13 år gamle og fokuserer på hans strev med å befinne seg i søsterens skygge, sosial isolasjon, spirende seksualitet og et ønske om å komme inn på en prestisjefylt kunstskole i California.

Judes historie finner sted tre år senere da de to er 16 år gamle. Hun er nå ikke lengre den uredde, livlige jenta som var elsket av alle, men er både overtroisk og ensom, og elev ved den samme kunstskolen som broren søkte på (men uten ham) og dypt plaget med skyldfølelse etter morens død.

Dualiteten i denne søskenrivaliseringen kontra lojalitet legger til rette for en uhyre interessant dynamikk dem i mellom.

"Jeg gir deg sola" er en bok som presser grensene for hva man egentlig kan forvente av skjønnlitteratur for ungdom, uten helt å bryte dem.

Jude er forelsket i kunststudenten Oscar fra Storbritannia. Han flørter tilbake fordi han først tror at den seksten år gamle Jude er på hans egen alder. Hun derimot er ung nok til å tro at hennes potensielle sjelefrende vil overvinne sin lange historie med rusmisbruk og skjørtejakt. Men Judes ungdommelige naivitet er tvert imot med på å forsterke at aldersforskjellen mellom dem vil bli svært problematisk.

De sterke følelsene mellom Noah og hans nye bestevenn er nok mer passende for denne bokens primære målgruppe. Det er fint å se at et homoseksuelt forhold blir behandlet som en romanse i stedet for en tragedie, selv om det også her var barrierer og ingen enkle løsninger.

"Jeg gir deg sola" er både vakkert og konsist skrevet. Forfatteren har på dyktig vis flettet sammen en svært intrikat historie og pepret den med poetiske metaforer. Dette har i mine øyne gitt en særdeles ærlig skildring av to komplekse, for ikke å si ufullkomne tvillinger.

Den ikke-lineære måten historien ble fortalt på fungerte også godt, og ga et svært så levende perspektiv på hvordan tvillingene håndterte sine problemer og etter hvert reparerte forholdet seg i mellom.
Jeg hadde ingen problemer med å skille de to tvillingenes fortellerstemmer, og følte at jeg fikk et nokså godt tak på deres personligheter og det som drev dem.

Familieforhold kan være særdeles kompliserte. Og få bøker for ungdom setter fokus på søskenrelasjoner. Derfor er "Jeg gir deg sola" i så måte et sårt velkomment tilskudd.

Det nyanserte og komplekse forholdet mellom Noah og Jude fortelles detaljert. Det er preget av både kjærlighet og hat, samt konkurranse og medfølelse. Begge har også et trøblete forhold til foreldrene.
Disse konfliktene er viktige for selve handlingen.
Enda mer sjeldent, er det at foreldrene også ble behandlet som egne karakterer, med sine egne liv, konflikter og angrer, og ikke bare var tiltenkt roller som skulle legges til rette for handlingen rundt de to hovedpersonene, Noah og Jude.
Familiedynamikken ble dessuten portrettert som svært naturtro, men likevel velorganisert, noe som etter mitt skjønn kan være en vanskelig balansegang for enhver forfatter.
Det hele er lagdelt, men likevel sammenvevd, og jeg likte godt hvordan forfatteren fikk alle bitene i dette litt spesielle familie-puslespillet til å passe sammen.

"Jeg gir deg sola" var en flott bok som virkelig snakket til meg. Jeg kunne faktisk se glimt av min egen ungdom i både Jude og Noah.
Jeg ville definitivt ha likt denne boken som tenåring, og jeg likte den utmerket som voksen.

"Jeg gir deg sola" er en vakker bok, så full av kjærlighet og tap, og liv, at det nærmest er bemerkelsesverdig at historien ikke var lengre enn 422 sider lang. Dette var nemlig blant de sjeldne bøkene som bosatte seg dypt inn i mitt hjerte og minnet meg på hvorfor jeg elsker bøker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar