onsdag 26. februar 2014

"Alfabethuset" av Jussi Adler-Olsen

Alfabethuset
Jussi Adler-Olsen
Krim/spenning
541 sider
Oversatt av: Kirsti Øvergaard
Aschehoug
2014


Jussi Adler-Olsen (født 2. august 1950 i København) er en dansk forlagsredaktør, oversetter og forfatter. Han ble er kåret av leserne til "Danskernes Yndlingsforfatter" i 2011, i 2012 og i 2013. Adler-Olsen er tidligere forlagsdirektør og sjefredaktør. Han debuterte med thrilleren "Alfabethuset" i 1997. Siden har han skrevet fem kritikerroste romaner. Bøkene om Avdeling Q er Danmarks mest leste krimserie, de er solgt i mer enn 1,5 millioner eksemplarer. Internasjonalt har salget rundet åtte millioner. Serien utkommer i 42 land. "Kvinnen i buret", den første boken om Avdeling Q, utkom på norsk høsten 2009. Så fulgte "Fasandreperne" og "Flaskepost fra P", som ga forfatteren prisen for Årets beste danske spenningsroman, Læsernes Bogpris og Glassnøkkelen 2010. For "Journal 64" fikk Adler-Olsen den prestisjefylte prisen De Gyldne Laurbær. "Marco-effekten", utgitt i 2013, er den femte boken i serien om Carl Mørck, Assad og Rose.



"Alfabethuset" er Jussi Adler-Olsens debutbok.

To engelske jagerflygere, James og Bryan, blir under andre verdenskrig skutt ned under et oppdrag over Tyskland. De overlever styrten, men står ansikt til ansikt med en tysk hundepatrulje.
De kommer seg unna ved å hoppe om bord på et tog som er på vei hjem fra Østfronten med høyt rangerte SS-folk, som lider av granatsjokk. De tar plassen til to døde soldater, og skjuler seg blant passasjerene. Men når toget kommer frem til sitt bestemmelsessted, går det opp for dem at det er et militært psykiatrisk sykehus, Alfabethuset der avdelingene er inndelt etter alfabetprinsippet. Nå må de enten forsøke å simulere sinnsykdom eller å flykte. Men fluktplanene er vanskelige å gjennomføre fordi de er sløvet av medikamenter og elektrosjokk. I tillegg deler de sykesal med andre som kanskje har mistanke om at de ikke er hva de utgir seg for.

Jussi Adler-Olsen har med "Alfabethuset" skrevet en svært god og spennende thriller.
Det er også tydelig at det ligger mye research bak boken. Adler-Olsen skriver i forordet at han er sønn av en psykiater og at han derfor kjenner godt til hvordan sinnsyke har blitt behandlet opp i gjennom årene, noe som gjør dette til en enda mer uhyggelig historie. For de syke blir ikke behandlet på en human måte i denne boken.

"Alfabethuset" utspiller seg over to tidsplan, på førtitallet i Nazi-Tyskland og på syttitallet i England og Vest-Tyskland. Dette er en psykologisk thriller i samme nervepirrende stil som Adler-Olsens romaner om kriminalinspektør Mørck og Avdeling Q.
Boken er særdeles velskrevet og Adler-Olsen viser at han kan mer enn å skrive gode politiromaner.
Den appellerer til de som liker historier knyttet til andre verdenskrig, og det er både spennende og interessant å lese om hva som skjer med mennesker som simulerer sinnssykdom. For kan man spille sinnsyk over en lengre periode uten selv å bli sinnsyk?
Til sammenligning med forfatterens andre bøker, er denne fullstendig blottet for humor. Men det er kanskje ikke så rart med tanke på den alvorlige tematikken.

"Alfabethuset" er en bok som først og fremst handler om krig og hva som skjer med mennesker under et stort psykisk press. Selv om historien tidvis kan være tøff og påkjennende, er dette en bok som absolutt er vel verdt å lese.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar